Semmelweis Garancia Védjegy
Magyar Gyermekmentő Alapítvány
E-mail : info@mgya.org

Hírek, eseteink

Új Gyermek-Mentőorvosi Kocsit állít szolgálatba a Magyar Gyermekmentő Alapítvány

2024-03-25

2024. március 26-án az ünnepélyes átadón részt vett dr. Csató Gábor az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója, dr. Gesztes Éva az MGYA elnöke és Bogár Tünde a Mondelez Europe Services GmbH senior brand menedzsere, a mentőorvosi kocsi főtámogatója, Koncz Ernő a Demján Csoport kommunikációs igazgatója és Ács Balázs a Masterplast Nyrt. alelnöke, az alapítvány főtámogatója.

Az MGYA az OMSZ-tal együttműködésben már több mint 18 éve Gyermek-Mentőorvosi Kocsikat (GyMOK) üzemeltet az ország több pontján. A Gyermek MOK a gyermekintenzív osztályok meghosszabbított karjaként fogható fel. Személyautóval szakorvost, mentőtechnikust és teljes méretválasztékú rohamfelszerelést juttat a mentésre szoruló gyermek feltalálási helyére.

A MOK nem szállít beteget, feladata a súlyos, életveszélyes állapotú gyermekek vitális paramétereinek stabilizálása. A MOK rendszerben személyautóval végzik a mentést, mert az gyorsabban mozgatható, az orvosok szaktudása jobban kihasználható és költségkímélőbb megoldást jelent.

Mivel az évek során a mentők cserére szorulnak, illetve egyre bővült a Gyermek-Mentőorvos Kocsik eszköztára (kézi ultrahang készülék, transzport laborkészülék etc.), így egyre nagyobb autóra van szükség, hogy ezeket a gépeket biztonságosan lehessen elhelyezni a hátsó térben. Ez a Volvo XC90-es kialakításában és belső terének nagysága kapcsán lehetőséget adott arra, hogy minden eszköz jól rögzítve, könnyen elérhetően kapjon helyet az autóban.

A belső térben kialakításra került egy kisebb szekrény 3 darab fiókkal, egy gyógyszerhűtő és egy infúzió melegítő fiók mellett. A kihúzható hátsó blokk abban segít, hogy a lélegeztetőgép, annak tartozékai, az EKG/defibrillátor készülék könnyebben kivehető a helyszínen, minden átláthatóbb és biztonságosabb a felsorolt gépek rögzítése is.

A már említett fiókos szekrény kialakítása során az egyik fiókba 12V-os töltő kábelek is kerültek, így a gyógyszerpumpák folyamatosan tölthetőek. Hátul a gépeknek is rendelkezésre állnak fali csatlakozók, többek közt 2 darab 220 V-os kiállás.

A modell mild hibrid technológiájú, városi körülmények között a beépített villanymotornak köszönhetően körülbelül 15 százalékos károsanyag kibocsátás csökkenést lehet elérni.  A gépkocsi megerősített futóművel rendelkezik, a speciálisan erre a célra kialakított légrugó rendszer segítségével. Így a fekvőrendőrök, erdei utak sem jelenthetnek akadályt. A terepfokozatot gombnyomásra át lehet állítani.

„Az Alapítvány támogatóinak segítségével egy új Gyermek-Mentőorvosi Kocsi vásárlása mellett döntött 2022-ben. Az autó beszerzése, átalakítása megtörtént, a mai nappal közös üzemeltetésre átadjuk az Országos Mentőszolgálatnak. Az új MOK mild hirid, csökkent károsanyagkibocsátású. Autótöltési lehetőséggel, egyedi beépített szekrényekkel, a gyógyszereknek szükséges hűtési-fűtési technológiával, megerősített futóművel és biztonsági technikával, valamint a legkorszerűbb hang és fénytechnikával rendelkezik. A beteg azonnali ellátásához a legmodernebb, mobil diagnosztikai eszközök is rendelkezésre állnak ebben az autóban, amelyek folyamatos töltése is biztosítottAz átalakított mentőautó kiegészítőkkel 45 millió forintba került. Finanszírozását elsősorban a személyi jövedelemadók 1%-os felajánlásaiból befolyt összegekből fedeztük. 12 millió forintot a Mondelez Dörmi kampányának, kétmillió forintot a Demján Sándor Alapítványnak, valamint további cégek és magánemberek adományainak köszönhetünk.” - mondta el dr. Gesztes Éva a Magyar Gyermekmentő Alapítvány elnöke.

„Az Országos Mentőszolgálat és a Magyar Gyermekmentő Alapítvány közötti több mint 18 éves együttműködés példaértékű, hangsúlyozta dr. Csató Gábor. – A tavalyi évben 1,3 millió mentési feladatot láttak el az bajtársaim, ezek közül mintegy 200 ezer volt P1, azaz kiemelten kritikus időfeladat, valamint több mint 70 ezer esetben gyermekeknek nyújtottak segítséget – emelte ki az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, majd hozzátette, köszöni a szervezeteknél szolgálatot teljesítők magas szakmai színvonalú munkáját”.

„Az országosan évek óta szolgálatot teljesítő Gyermek-Mentőorvosi Kocsik szükségességét bizonyította, hogy évente több ezer esetben végeznek sikeres mentést. Az új, korszerű, minden igényt kielégítő GyMOK átadása fontos mérföldkő az Alapítvány számára, büszkék vagyunk rá, hogy a Dörmi 2022-es kampányának segítségével valósulhatott meg a mentő beszerzése. A tavalyi évben is az MGYA támogatását tűztük ki célul, 8.5 millió forinttal támogattuk egy lélegeztetőgép megvásárlását”. - nyilatkozta Bogár Tünde a Mondelez Europe Services GmbH senior brand menedzsere.

Az Alapítvány az új mentőorvosi kocsihoz több eszközfelajánlást is kapott magánemberektől, cégektől, egyéni kluboktól, akiknek ezúton is köszöni a segítséget. Ilyen volt a Dörmi 2023-as adományából vásárolt Hamilton T1 lélegeztetőgép, illetve a Masterplast felajánlásából beszerzett EPOC vérgáz analizátor.

Az új autó hamarosan Budapesten áll majd szolgálatba.

 

 



Vissza »

Hogyan támogathat »
Támogatóink
Fő támogatónk:
Kiemelt támogatónk: